October 8, 2017

"အစစ္" အလိုရွိသည္"၉ရက္ ေအာက္တိုဘာ ၂၀၁၇ ခုႏွစ္ ဒီလိႈင္းစာေစာင္ အတြဲ(၆) အမွတ္( ၃၉)မွ


ရန္ကုန္ျမိဳ႔ ၊ သီလဝါ စက္မႈဇံုမွာ အာဂ်ီႏိုမိုတုိတံဆိပ္ ဟင္းခ်ိဴမႈန္႔ (အခ်ိဴမႈန္႔) ေတြ ထုတ္ပိုး ျဖန္႔ခ်ီေတာ့မယ္ဆိုတဲ့ သတင္းကို နားေထာင္ရျပီးေနာက္ သေဘာက်သူ၊ သေဘာမက်သူေတြရဲ့ အသံေတြ ၾကားရေလသည္။ တခ်ိဴ႔က က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္တဲ့ စားေသာက္ကုန္ျဖစ္တဲ့ အခ်ိဴမႈန္႔ကို ထုတ္လုပ္ခြင့္ျပဳရသလားလို႔ ဆန္႔က်င္ ေရးသားေျပာဆိုၾကသည္။ တခ်ိဴ႔ကေတာ့ အခ်ိဴမႈန္႔က ျမန္မာလူမ်ိဴးေတြရဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္မွာ မရွိမျဖစ္ မသံုးမျဖစ္ သံုးေနရတဲ့အတူတူ မူလဘူတ ဂ်ပန္နည္းပညာနဲ႔ ထုတ္လုပ္တဲ့ အာဂ်ီႏိုမိုတို စစ္စစ္ကို ျပည္တြင္းမွာ ဝယ္ယူသံုးစြဲရမွာဆိုေတာ့ ပစၥည္းအစစ္ကို သံုးရတာေပါ့လို႔ ေက်နပ္သူေတြလည္း ရွိၾကေလသည္။

အခ်ိဴမႈန္႔ဆိုတဲ့ ဓါတုေဗဒပစၥည္းကို စေပၚလာစကတည္းက ျမန္မာျပည္က အိမ္ရွင္မေတြ ေတာေရာ ျမိဳ႔ပါ သံုးလာၾကတာ မ်ိဴးဆက္ သံုးဆက္ခန္႔ရွိလာျပီျဖစ္သည္။ စေပၚကာစကေတာ့ မရဲတရဲ၊ ေနာက္ေတာ့ မရွိမျဖစ္ကေန တခ်ိဴ႔ဆိုက လြန္လြန္က်ဴးက်ဴးပင္သံုးၾကသည္။ တခါက မုန္႔ဟင္းခါးဆိုင္မွာ မုန္႔ပြဲမွာျပီး ပိုက္ဆံအိတ္ထဲ အသင့္ထည့္လာသည့္ စကၠဴထုတ္ကေလးထဲက အခ်ိဴမႈန္႔ေတြ ေလာင္းထည့္ျပီးမွ မုန္႔ဟင္းခါးကို စားသည့္ အမ်ိဴးသမီးႀကီး တေယာက္ကို ျမင္ဖူးသည္။ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ႏွလံုး ေသြးတိုး ဆီးခ်ိဴေရာဂါေတြ အျဖစ္မ်ားလာသည့္အခါ ၂၀၀၀ခုနွစ္ေနာက္ပိုင္း ခန္႔က စျပီး ရုပ္ျမင္သံၾကားမွာ ဆရာဝန္ေတြက အခ်ိဴမႈန္႔ရဲ့ ဆိုးက်ိဴးကို ေဟာေျပာခ်က္ေတြ ေန႔စဥ္ ထုတ္လႊင့္ေပးၾကသည္။ အခ်ိူမႈန္႔စားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ ႏိႈးေဆာ္ခ်က္ေတြ ထုတ္ျပန္သည္။ အခ်ိဴ႔က အခ်ိဴမႈန္႔အစား ငံျပာရည္ကို ေျပာင္းသံုးၾကသည္။
သို႔ေသာ္ ငံျပာရည္က ငါး၊ ပုစြန္တို႔ကေန သဘာဝအတိုင္း ထုတ္လုပ္တာေတြ မရွိၾကေတာ့၊ ဝိသမေလာဘသမား စီးပြားေရးသမားေတြက သၾကားရည္ အခ်ိဴမႈန္႔ ဆိုးေဆးေတြ အသံုးျပဳ ဖန္တီးလာၾကသည္။ ငံျပာရည္က အခ်ိူမႈန္႔ထက္ ဆိုးသည့္ အခ်ိဴရည္ တမ်ိဴး ျဖစ္ေနျပန္သည္။ သို႔ျဖင့္ အခ်ိဴမႈန္႔ လံုးဝ မသံုးတဲ့အတြက္ ငါးကေလး ပိုထည့္ ပုစြန္ေျခာက္ကေလး ပိုသံုး ျဖည့္ရေအာင္လည္း ပုစြန္ေျခာက္မွာလည္း အခ်ိဴမႈန္႔လူးထားေသးျပန္သတဲ့၊
လက္လုပ္လက္စား ေအာက္ေျခလူတန္းစားေတြအတြက္ ငါး၊ ပုစြန္ဆိုတာမ်ိဴးကို ဟင္းခတ္အျဖစ္သံုးဖို႔ဆိုတာ ေဝလာေဝး၊ ဒီေတာ့ ေဈးေပါေပါ လြယ္လြယ္နဲ႔ အရသာေလးေလးပင္ ရွိတဲ့ ဟင္းခ်ိဴမႈန္႔ က မရွိမျဖစ္လို ျဖစ္လာသည္။ အသုပ္စံုဆိုင္၊ မုန္႔ဟင္းခါးဆိုင္ေတြမွာလည္း ထို႔အတူ အခ်ိဴမႈန္႔သာ အဓိက အရသာျဖစ္ေအာင္ သံုးၾကေတာ့သည္။ သို႔ျဖစ္ရာ အခ်ိဴမႈန္႔ေဈးကြက္က မေသးေတာ့ေပ၊ ၂၀၀၀ခုႏွစ္ခန္႔က အာဂ်ီႏိုမိုတုိ အခ်ိဴမႈန္႔ေတြ တင္သြင္းခြင့္ကို ျမန္မာအစိုးရက ပိတ္လိုက္ရာမွ တရုတ္လုပ္ အာဂ်ီႏိုမိုတိုေတြ လွိမ့္ဝင္လာေတာ့သည္။ ပိုဆိုးတာက တရုတ္အိမ္တြင္းမႈကေန ထုတ္လာတဲ့ အခ်ိူမႈန္႔ အတုေတြ ျမန္မာျပည္ကို ဝင္ေရာက္လာတာပဲ ျဖစ္သည္။ ျမန္မာျပည္ေဈးကြက္ရဲ့ (၇၀)% ကို တရုတ္ျပည္ထုတ္ အခ်ိဴမႈန္႔ေတြက လႊမ္းသြားသည္။ ေသခ်ာ ေနာက္ေၾကာင္းျပန္ျပီး ျပန္တြက္ၾကည့္ပါက ၁၉၉၆ခုႏွစ္မွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ အာဂ်ီႏိုမိုတို ကုမၼဏီက ျမန္မာျပည္မွာ ဌာနခြဲတခုဖြင့္ျပီး ျဖန္႔ျဖူးခဲ့တဲ့ ကာလေတြမွာ Monosodium glutamate (MSG) ဆိုတဲ့ ဓါတုပစၥည္းအရသာ ျဖစ္ေပမယ့္ အစစ္ကို သံုးစြဲခြင့္ရခဲ့ၾကသည္။ ၂၀၀၀ခုႏွစ္ကစျပီး ပိတ္ပင္လိုက္တဲ့အခါ လူေတြက မသံုးရမေနျဖစ္လာတဲ့အခိုက္ တရုတ္က တင္သြင္းတဲ့ အတုေတြ စားသံုးမိကာ ေရာဂါဘယေတြ ထူေျပာလာခဲ့တာ ျဖစ္သည္။
တရုတ္ျပည္ကလာတဲ့ အခ်ိဴမႈန္႔ေတြက အေခ်ာင္းေလးေတြ ျဖစ္သည္။ အာဂ်ီႏိုမိုတုိ အစစ္က မႈန္႔ေနသည့္ ပံုစံျဖစ္သည္။ ေရာင္းခ်တာမွာပင္ ဘာတံဆိပ္မွမပါ၊ ပလတ္စတစ္ေတြျဖင့္ ထုတ္ပိုးျပီး လကၠားေရာင္းကာ ေဈးသည္ေတြက တဆင့္ဝယ္ျပီး ပလတ္စတစ္အိတ္ငယ္ကေလးေတြျဖင့္ ျပန္လည္ ထုတ္ပိုး ေရာင္းခ်ၾကသည္။ အေလးခ်ိန္ျဖင့္ပင္ ခ်ိန္တြယ္ေရာင္းခ်ၾကသည္။ အခ်ိဴ႔ဆိုက ပလတ္စတစ္အိတ္ႀကီးထဲကေန ႏို႔ဆီခြက္ျဖင့္ပင္ ခ်ိန္တြယ္ ေရာင္းခ်တာ ေတြ႔ဖူးသည္။ ဘယ္ကထုတ္မွန္းမသိ၊ ဘာေတြျဖင့္ လုပ္ထားမွန္းမသိရသည့္ အာမခံခ်က္ လံုးဝမရွိသည့္ ကုန္ပစၥည္းေတြကို ေဈးမွာ လြယ္လြယ္ေရာင္း လြယ္လြယ္ ဝယ္သံုးေနၾကတာျဖစ္သည္။
သတင္းေတြမွာ ဖတ္ရတာကေတာ့ တရုတ္ျပည္မွာ စက္ရံုႀကီးေတြ ေထာင္ျပီး ထုတ္ေနတာမဟုတ္ပဲ ျမန္မာျပည္ေဈးကြက္ အတြက္ တရုတ္အိမ္တြင္း စီးပြားေရးအေနနဲ႔ မိသားစုေတြကေန ထုတ္တာလို႔ ဆိုသည္။ ေၾကာက္စရာ ေကာင္းသည့္ စီးပြားရွာမႈပါတကား၊ ၁၉၈၀ခုႏွစ္ဝန္းက်င္မွခန္႔က ျမန္မာျပည္မွာ အခ်ိဴမႈန္႔စက္ရံု ထူေထာင္လိုက္ေသးသည္။ ထိုစဥ္က ျပည္သူေတြ အတန္အသင့္ စားသံုးလိုက္ရသည္။ ဒိုက္ဦးက အခ်ိဴမႈန္႔ စက္ရံုပတ္ဝန္းက်င္တခြင္ ေျမဧက ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ကေလာပီနံေတြ စိုက္ၾကသည္။ ထိုအခါမွ အခ်ိဴမႈန္႔ကို ကေလာပီနံက ထုတ္တယ္ဆိုတာ သိေတာ့သည္။ ဂ်ပန္မွာကေတာ့ ေရညွိတမ်ိဴးက ထုတ္တာလို႔ ၾကားဖူးထားတာ ျဖစ္သည္။ ဒိုက္ဦး အခ်ိဴမႈန္႔ စက္ရံုက ထုတ္လိုက္သည့္ ("ဆြမ္းအုပ္" တံဆိပ္ထင္သည္။ ) အခ်ိဴမႈန္႔မွာ ေဈးကြက္မွာ အာဂ်ီႏိုမိုတိုကို အမီလိုက္ႏိုင္သည္။ သို႔ေသာ္ မဆလ အစိုးရထံုးစံအတိုင္း အခ်ိဴမႈန္႔ပင္ ဗီအိုင္ပီ စားဖို႔ ျဖစ္သြားျပီး ျပည္သူေတြ ဝယ္မရေတာ့၊ ဗီအိုင္ပီေတြက အလကားနီးပါးယူၾကတာဆိုေတာ့ အရံႈးေပၚ စက္ရံုရပ္ ေနာက္ေတာ့ ဘယ္ေပ်ာက္သြားမွန္းမသိ၊ ထိုစဥ္က ေဒသခံေတြ အလုပ္အကိုင္အခြင့္အလမ္း စီးပြားေရးအခြင့္အလမ္းေတြ အေတာ္အသင့္ ရွိလိုက္ေသးတာ သတိရမိသည္။
စနစ္တက် နည္းစနစ္မ်န္မွန္သာ လုပ္ကိုင္ခဲ့ပါက ယခုအခ်ိန္ဆို အျခားတိုင္းျပည္ကိုပင္ တင္ပို႔ႏိုင္ေလာက္ျပီလို႔ အခ်ိဴမႈန္႔ကတဆင့္ သတိရမိျပန္ေသးသည္။
အာဂ်ီႏိုမိုတို ေပ်ာက္သြားကတည္းက ျမန္မာျပည္သားေတြ အတုေလ အစစ္ေလာ ေဝခြဲမရပဲ ဝင္လာတာ သံုးေနခဲ့ၾကရတာ ျဖစ္သည္။ အခ်ိဴမႈန္႔ေတြက ေရာဂါေတြ ရသည္ဆိုကာ ၾကက္သားမႈန္႔ ဆိုတာ ေပၚလာျပီး ေျပာင္းသံုးၾကသည္။ အဆိုပါ ၾကက္သားမႈန္႔ဆိုတာ ဘာေတြျဖင့္ လုပ္ထားမွန္း မသိ၊ ျပည္တြင္းကိုေတာ့ အင္ႏွင့္အားႏွင့္ ထိုးေဖာက္ဝင္လာျပီး ျမန္မာျပည္က မီးဖိုေခ်ာင္ႏွင့္တကြ စားေသာက္ကုန္ေတြမွာ ေနရာယူလာျပန္သည္။
အခ်ိဴမႈန္႔အေၾကာင္းႏွင့္ ပတ္သက္ျပီး ဆရာေဒါက္တာတင့္ေဆြ ေရးထားတာေလး သေဘာက်မိျပီး လိုက္နာမိသည္။ အခ်ိဴမႈန္႔ဆုိတဲ့ Monosodium glutamate (MSG) ေပၚလာတာ ႏွစ္ေပါင္း(၁၀၀) ေက်ာ္ရွိျပီ။ သုေတသနျပဳလုပ္ျပီး ထုတ္လုပ္ထားတာ ျဖစ္သည္။
"ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔သံုးစြဲေနခဲ့ၾကတာ ႏွစ္ေပါင္း ၁ဝဝ ေက်ာ္ပါျပီ။ သုေတသနေတြလည္းလုပ္ၾကတာမ်ားပါျပီ။ အခုထိေတာ့ မသံုးစြဲသင့္၊ သံုးလည္းဘာမွမျဖစ္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ စြဲေစတာေတာ့ မွန္တယ္။ မသံုးရမေနႏိုင္သူေတြ၊ အဲတာမပါ ဟင္းမခ်က္တတ္သူေတြ ရွိတယ္။ အဲတာမပါပဲ ခ်က္တတ္၊ စားတတ္သူေတြလည္းရွိတယ္။ဆံုးျဖတ္ခ်က္ကေတာ့ လူၾကီးမင္းတို႔နဲ႔ ဂုဏ္သေရရွိအမ်ိဳးသမီးတို႔ သေဘာပါခင္ဗ်ား။ ကြ်န္ေတ္ာ့အိမ္မွာေတာ့ ဧည့္သည္လာလို႔ စားခ်င္သူဆိုရင္ ေပးဘို႔သာ ဝယ္ထားပါတယ္။"တဲ့
ၾကက္သားမႈန္႔ထက္စာရင္ ဟင္းခ်ိဴမႈန္႔က သုေတသနလုပ္ထားတာလည္းရွိ ကိုယ့္အရင္ စားျပီး လူ႔ဘဝေနသြားတဲ့သူေတြမ်ားစြာရွိေသးသည္။ ၾကက္သားမႈန္႔ကေတာ့ သုေတသနလုပ္ထားတာလည္း မရွိ၊ ဘယ္လိုအရာေတြ ေရာေႏွာပါထားမွန္းမသိရတဲ့အတြက္ ၾကက္သားမႈန္႔ကို မသံုးေတာ့ပါ။ အခ်ိဴမႈန္႔ကို အသား ငါး ဟင္းေတြမွာ လံုးဝမသံုးပဲ အသုပ္၊ ဟင္းခ်ိဴလို မွာ အခ်ိဴကဲတာ ႀကိဳက္သူေတြ အတြက္ အနည္းငယ္ ထားထားျပီး ဟင္းခ်ိဴတအိုးကို လက္ညိႈးနဲလက္မၾကား ပါေလကာ ေရြးေစးခန္႔ ထည့္သံုးလိုက္သည္။ ထိုင္းမွာက အာဂ်ီႏိုမိုတုိ ဟင္းခ်ိဴမႈန္႔ အစစ္ရတဲ့အတြက္ အဆိုပါ ေရြးေစးခန္႔ျဖင့္ပင္ အခ်ိဴ ေလးပါသည္။
အိမ္နားမွာ ျမန္မာျပည္ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က အစၥလမ္အမ်ိဴးသမီးေလးေတြ ေခါက္ဆြဲသုပ္၊ မုန္႔ဟင္းခါး လုပ္ေရာင္းၾကသည္။ တခါတရံ ေခါက္ဆြဲသုပ္ ဝယ္စားရာ အခ်ိဴမႈန္႔ မထည့္နဲ႔ ေျပာက သူတို႔က " အမ နဲနဲေတာ့ထည့္ပါ ဘာမွမျဖစ္ပါဘူး ဒီမွာက ျမန္မာျပည္မွာလို မဟုတ္ဘူး အခ်ိဴမႈန္႔က စစ္ပါတယ္ " အေျပာကို ေသခ်ာ စဥ္းစားမိေတာ့ လက္ခံမိသည္။ အေခ်ာင္းလိုက္ ရွည္ရွည္ ေမ်ာေမ်ာ အခ်ိဴမႈန္႔ေတြထက္စာရင္ အစစ္ကေလး သံုးရတယ္ဆိုေတာ့ ေက်နပ္စရာလို႔ ေတြးမိရသည္။
ျမန္မာျပည္သားေတြ အာဟာရျပည့္ဖို႔ စားေသာက္ေနရတဲ့ အစားအေသာက္ထဲ ဟင္းခပ္ တခုျဖစ္တဲ့ ဟင္းခ်ိဴမႈန္႔ ေခၚ အခ်ိဴမႈန္႔ အတုေတြနဲ႔ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ သံုးစြဲၾကရျပီ။ အစစ္ကို သံုးစြဲေသာ္ ဆိုးက်ိဴးရွိႏိုင္တယ္ ဆိုေသာ္ၿငား အတုထက္စာက အစစ္က ေတာ္ေသးသည္ ဆိုရမည္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အာဂ်ီႏိုမိုတို တင္မက ျမန္မာျပည္သားေတြ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ေနရသည့္ အစားအေသာက္ ျဖည့္စြက္စာ ေဆးဝါး အားလံုး စနစ္တက် ထုတ္ပိုး ျဖန္႔ျဖူးျပီး မွတ္ပံုတင္ အာမခံခ်က္ အျပည့္ရွိသည့္ ကုန္ပစၥည္းေတြ တရားဝင္လာေရာက္ လုပ္ကိုင္တာကို ႀကိဳဆိုရမည္။ နယ္စပ္ကေန ေတြ႔ရာျမင္ရာကို နာမည္ႀကီး လူႀကိဳက္မ်ားေနသည့္ တံဆိပ္ကပ္ျပီး ဝင္ေရာက္တာထက္ စာရင္ ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ သံုးစြဲရရံုမက ျပည္သူေတြအတြက္ အလုပ္အကိုင္အခြင့္အလမ္းေတြလည္း ပိုရလာႏိုင္သည္။ ဘယ္အရာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆိုသည့္အတိုင္း ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး အစစ္အမွန္ေတြ မ်ားမ်ား ရၾကပါေစ ဆုေတာင္းမိပါသည္။
ခိုင္ခိုင္ေစာလြင္

No comments:

Post a Comment